Ohita päävalikko

"When you reach my age, you can look back and say, Oh boy I remember that, I saw that, I heard that, I was there." Roni, 91

Kudelma

Videoteos, Forum Box, Helsinki 2018
Kudelma-videoteos pohjautuu New Yorkissa, Greenwich Villagen senioritalossa viettämääni kolmen kuukauden ajanjaksoon, jolloin tutustuin keskuksessa käyviin ihmisiin, haastattelin heitä ja tallensin tarinoita heidän elämästään. Koin olevani kuunteluoppilaana ja olen kiitollinen jokaisesta kohtaamisesta sekä tarinoista, joita lopulliseen teokseen valikoitui neljä: Marilynin, Edwardin, Louisan ja Ronin.

Jaetut muistot kertovat siirtolaisuudesta, selviytymisestä, salaisesta atomikaupungista ja ihmeistä. Nämä yksittäisten ihmisten elämäntarinat häviävät niin helposti vieden mennessään palan yhteistä historiaa, joka usein toistaa itseään.

Teoksen lähtökohtana ovat muisti ja muistaminen. Millaisia hetkiä ja muistoja haluaisi omasta elämästä välittää eteenpäin seuraavalle sukupolvelle – mitä jää jäljelle? Toiveemme, pelkomme, arvomaailmamme ja tapamme ovat kaikki muotoutuneet suhteessa muistoihimme menneisyydestä. Jokainen on myös osa oman perheensä, sukunsa ja aikakautensa ketjua, kantaen mukanaan historiaa niin hyvässä kuin pahassakin.

Aika ja mieli seulovat, suodattavat ja punovat yhteen elettyä, ja jäljelle jäävät ehkä ne tärkeimmät, itselle läheisimmät ja merkityksellisimmät muistot, joissa kiteytyy myös oma persoonallinen tapa katsoa ja kokea maailmaa – jokaiselle erilainen ja arvokas.

Kuvaus ja editointi Anne Siirtola
Äänisuunnittelu Pelle Venetjoki
Värinmäärittely Veli Granö
Kiitokset: Taiteen keskustoimikunta, Oskar Öflundin säätiö, AVEK ja VISEK.
Me with participants in the senior house